Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2007 16:19 - политическа или гражданска апатия
Автор: petyakostadinova Категория: Политика   
Прочетен: 666 Коментари: 1 Гласове:
0



Преди няколко дни си направих експеримент. Пуснахинформация, че търся подходящ кандидат за кмет на една българска община, относително малка, но пък в центъра на България. И каква е новината? Нито един коментар, мнение, а камо ли предложение. Това ме кара да си мисля няколко неща. На първо място може би политически активните не използват интернет ресурсите. Сигурно е така, не знам. А пък ако се окаже, че не са интернет грамотни. Осъзнаваме ли всъщност колко от хората на ключови позиции във властта ползват интернет. Май не са много. Поне моят опит сочи това. На чиновниците пък им е забранено да го ползват, "За да не изнесат някоя важна информация и да създадат условия за корупция". Проверете в администрацията на Район Студентски, ако не вярвате. Но аз май се отплеснах.

Та за Габрово. Това е една община със средно за страната икономическо развитие, ниска безработица и стабилно структуриран частен бизнес. Развити малки и средни предприятия най-вече от преработвателната промишленост и добре лазработен туристически пазар, на фона на останалите старопланински райони. Интересното е, че там хората гласуват подчертано опозиционно на БСП или поне посоката през последните няколко избора е такава. От традиционна соц крепост, на последните два парламентарни избора хората не подкрепят категорично БСП. През 2001 НДСВ разбира се спечели безапелационно, а през 2005 Габрово е един от двата избирателни района в страната, където разликата между БСП и НДСВ е 1%. Хората от бизнеса, активните - тези на възраст около 40, младите имат по-скоро десни или либерални възгледи. Бизнесът определено е оценил възможността за развитие в свободни пазарни условия с минимум държавна намеса и поради това не иска да плаща за социални ангажименти на социалистическата партия.
И сега какво се случва там. Изнанада, но факт - няма десен кандидат за кмет. Няма тенденция за обединяване на местните политически играчи в полза на издигане на обща кандидатура. Бизнесът и гражданите не са активни и не излъчват от своите среди кандидат, който би лобирал за техните интереси. Защо тези активни хора все още не показват признаци на обединение и демонстриране на политическа активност? не знам, може би не виждат смисъл. Може би продължава да е валидно мисленето, че "и тези са като онези". Не е ясно. Но искрено ме учудва факта, че никъде не чух, видях или прочетох намерения за дясно центристка кандидатура за кмет на Габрово.
Защо? Никой не се интересува, никой в Габрово не ползва интернет  или какво?
Толкова отвратително и мръсно нещо ли е политиката, че хората упорито и целенасочено бягат от замесването си в политически игри? Въпроси и пак въпроси. Но къде ли са отговорите. Защото ако говорим за гражданска активност и права, ако става дума за протести, за кампании от типа "Не сте сами" - то тогава хората са "за", хората се събират и участват. Това означава, че причината е другаде Къде? Аз продължавам да търся отговора. Дано докато ги намеря Габрово има свой дясноцентристки кандидат кмет. Дано предложите все пак някой.


Тагове:   апатия,


Гласувай:
0



Предишен постинг

1. petyakostadinova - Габрово
25.02.2007 12:32
Аз познавам обстановката в Габрово и доста хора оттам. Чудя се обаче защо никой от Габрово не коментира местните избори за собствената си община. Странно, че в интернет габровци не проявяват активност. А може би не само в интернет.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: petyakostadinova
Категория: Политика
Прочетен: 14188
Постинги: 4
Коментари: 12
Гласове: 41
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930